Kerstkaarten

In deze feestmaand zijn we vaak niet alleen druk met feesten en etentjes en wellicht wat eindejaar stress op het werk. Nee, we denken in deze maand vaak ook wat meer aan onze medemens. Dit doen we op verschillende manieren. Zo geven we elkaar vaak cadeaus en koken we voor elkaar. Ook laten we familie en vrienden weten dat we aan elkaar denken door middel van het sturen van kerstkaarten.

Vlak na sinterklaas komen vaak de eerste kaarten binnen. Door elkaar fijne feestdagen te wensen laten we weten dat we aan elkaar denken. Hoewel de kaarten officieel kerstkaarten genoemd worden, wordt er naast een prettige kerst vaak ook een fijn uiteinde van het oude jaar, en een mooi begin van het nieuwe jaar toegewenst aan elkaar.

Waarom sturen we eigenlijk kerstkaarten?

Elk jaar worden er kerstkaarten verstuurd. Deze traditie bestaat al eeuwenlang. In de middeleeuwen werden al kerstgroeten verzonden in de vorm van houtsnijwerken met kerstversieringen. In de 19e eeuw begon de traditie om kerst en nieuwjaarsgroeten per kaart te sturen. Dit begon in Amerika en is langzaamaan in zeer veel landen populair geworden.

Dit jaar wordt een enorme terugkeer van de kerstkaart verwacht. Juist omdat we minder bij elkaar kunnen zijn deze feestdagen vanwege Corona zullen vele mensen een kaartje sturen om elkaar toch een fijne kerst te wensen.

Zakelijke kerstkaarten

kerstkadootje paarse strik

Naast familie en vrienden ontvangen we ook vaak een kaart van onze werkgevers. Zij hebben verschillende redenen om in deze maand hun werknemers extra aandacht te geven. Vaak geven zij niet alleen een kerstkaart maar ook een kerstpakket of ander cadeau om hun werknemers in het zonnetje te zetten.

Dit staat in de lijn met de bovengenoemde, eeuwenoude traditie om elkaar wat extra’s te geven in deze tijd van het jaar. Daarnaast is dit een goede manier om hun waardering aan hun werknemers te tonen. Bedrijven sturen vaak ook een kerstgroet naar hun klanten. Dit is een goed moment om je waardering voor jullie relatie uit te spreken en je wensen voor het komende jaar door te geven.

Digitale evolutie

Door de digitale revolutie is het nog makkelijker om een kaartje te sturen. Met een paar drukken op de knop stuur je namelijk een digitale kaart naar heel je netwerk. Sinds de digitale evolutie zijn het aantal kerstkaarten dat per post verzonden wordt een stuk minder geworden. Kerstgroeten worden digitaal verstuurd bijvoorbeeld per e-mail, WhatsApp of Social Media.

Echter zijn er ook nog genoeg mensen die “ouderwets” een kerstkaart blijven versturen. Voordelen van de ouderwetse kerstkaart zijn dat deze vaak direct dienen als versiering in huis. Deze kaarten worden vaak ook langer bewaard. Daarnaast blijft het speciaal om een echt kaartje te ontvangen, mensen hebben net wat meer moeite gedaan om jouw een persoonlijk kaartje te verzenden met hun wensen.